قلعه سرخ دهلی ماجرای یک معماری عجیب! 

زمان مطالعه: 7 دقیقه

نویسنده این مقاله

تصویر دکتر علی ملتی

دکتر علی ملتی

مشاهده پروفایل

فهرست مطالب

قلعه سرخ دهلی یا لال قلعه در سال ۱۶۳۸ میلادی توسط شاه جهان ساخته شد. هدف از ساخت این قلعه داشتن دژی مستحکم برای مقابله با دشمنان بود . درست زمانی که پایتخت امپراطوری از شهر آگرا که خود یکی از شهرهای دیدنی هند است به دهلی تغییر یافت دستور ساخت این قلعه نیز داده شد. 

 ساخت این قلعه توسط استاد احمد لاهوری ۹ سال زمان برد. این قلعه عجیب حدود ۲۰۰ سال میزبان امپراطوران و سلاطین مغول بود. آخرین پادشاه مغولی بهادر شاه ظفر بود که در این قلعه حکم رانی می کرد و بعد از، تصرف دهلی توسط بریتانیایی‌ها از قلعه بیرون رانده شد. 

قلعه سرخ دهلی

قلعه سرخ یا لال قلعه

وسعت این قلعه 255 هکتار است که نما و ساخت آن ترکیبی از سبک معماری اسلامی، هندی، تیموری و ایرانی است. دیوارهای بلند به طول 2.5 کیلومتر از ماسه سنگ سرخ ساخته شده است. ساختار باقی ‌مانده آن از سنگ مرمر ساخته شده است. این سازه بی نظیر به شکل یک هشت ضلعی نامنظم می باشد. برجک، سنگر، آلاچیق، دو دروازه و چندین بخش دیگر از بناهای مربوط به قلعه است. نخست وزیر کشور هند هر ساله در روز استقلال پرچم ملی را در این بنای تاریخی به نمایش در می آورد. 

 

قلعه سرخ دهلی

مکان های دیدنی قلعه سرخ دهلی

همانطور که متوجه شدید لال قلعه هندوستان از بخش های مختلفی برخوردار است . قلعه سرخ دهلی یا لال قلعه، جهت حفاظت از شهر ساخته شده بود. از دیگر محل‌های دیدنی اطراف این قلعه میتوان به محل‌های زیر اشاره کرد:

  •  کاخ رنگ محل: که زنان و معشوقه‌های امپراتور در آن قرار داشتند
  • کاخ ممتاز محل: که موزۀ باستان‌شناسی قلعۀ سرخ را در خود جای داده است.
  • دروازه لاهور: در وازه ورودی قلعه سرخ
  • هیرا محل:کوشک مرمری که توسط بهادرشاه دوم ساخته ‌شده است.
  • محلۀ شاهزاده‌ها:محلۀ امپراتوری که توسط اعضای خانوادۀ سلطنتی مغول استفاده می‌شد.
  • نهر بهشت:کانالی که از میان آلاچیق‌ها عبور می کند.
  • بائولی: چاه پله‌ای با طراحی منحصر به‌ فرد که در آن زمان ساخته شده است.
  • حیات باغ: باغی در داخل قلعه که زیبایی قلعه را دو چندان کرده است.
  • حمام: که در گذشته به نام حمام شاهی شناخته می شد و مورد استفاده شاهان بود.

لال قلعه هندوستان

دسترسی به قلعه سرخ

قلعه سرخ دهلی در وسط شهر قرار گرفته است. بنابراین شما به آسانی می توانید به این محل مراجعه کنید. اگر قصد دارید سوار مترو شوید، در ایستگاه مترو Chandni Chowk سوار شوید.  

اینم بخون، جالبه!
آگرا کجاست؟ + جاهای دیدنی آگرا در قلب هندوستان

ساعات بازدید از قلعه سرخ دهلی

اگر تصمیم دارید به دیدن قلعه سرخ دهلی یا لال قلعه بروید، باید بدانید در تمام روزهای هفته به جز دوشنبه ها می توانید از این مکان بازدید کنید. درهای قلعه از ساعت ۰۹:۳۰ تا ۱۶:۳۰ به روی عموم باز می شود. برای دیدن اجرای نور و صدای درون مجموعه، لازم است که از نگهبان قلعه زمان اجرای آن را بپرسید. لازم به ذکر است که این اجراها زمان خاصی ندارد و بستگی به دما و آب و هوا زمان دارد.

جدول زمان اجرای برنامه نورپردازی بسته به ماه های مختلف سال :

 

ماه‌ها زمان (به زبان هندی) زمان (به زبان انگلیسی)
سپتامبر و اکتبر
(۱۰ شهریور تا ۹ آبان)
۰۷:۰۰ بعد از ظهر تا ۰۸:۰۰ بعد از ظهر ۰۸:۳۰ بعد از ظهر تا ۰۹:۳۰ بعد از ظهر
نوامبر تا ژانویه
(۱۰ آبان تا ۱۱ بهمن)
۰۶:۰۰ بعد از ظهر تا ۰۷:۰۰ بعد از ظهر ۰۷:۳۰ بعد از ظهر تا ۰۸:۳۰ بعد از ظهر
فوریه تا آوریل
(۱۲ بهمن تا ۱۰ اردیبهشت)
۰۷:۰۰ بعد از ظهر تا ۰۸:۰۰ بعد از ظهر ۰۸:۳۰ بعد از ظهر تا ۰۹:۳۰ بعد از ظهر
می تا آگوست
(۱۱ اردیبهشت تا ۹ شهریور)
۰۷:۰۰ بعد از ظهر تا ۰۸:۰۰ بعد از ظهر ۰۸:۳۰ بعد از ظهر تا ۰۹:۳۰ بعد از ظهر

 

قلعه سرخ دهلی

سبک معماری قلعه سرخ

سبک معماری لال قلعه هندوستان ترکیبی از سبک مغولی و هندی می باشد. به خاطر خلاقیت بی نظیری که در این سبک معماری به کار گرفته شده است، ساختمان ها و باغ‌ها در دهلی ، کشمیر ، روح الخاند ، راجستان ، پنجاب و براج از آن ایده گرفته اند.

لال قلعه هندوستان

موزه های قلعه سرخ

در این بنای زیبا و شگفت انگیز دو موزه قرار دارد. در موزه اول منسوجات کتاب ها ، اشیا و دست نوشته های تاریخی و هنری نگهداری می شود که مربوط به دوران گورکانی هند یا ایران برمی گردد. در موزه دوم بیشتر به نمایش جنگ افزار های تاریخی آن زمان تا دوران اشغال انگلیس پرداخته شده است.

 هزینه بازدید از لال قلعه هندوستان

شما برای بازدید از قلعه سرخ در دهلی، نیاز است هزینه ای برای ورود پرداخت کنید. هزینه ای که برای بازدید از این قلعه شگفت انگیز در نظر گرفته شده، نسبت به ارزش و زیبایی های آن بسیار ناچیز است. با پرداخت ورودی حدود دو ساعت می توانید به گشت و گذار در این مکان تاریخی بپردازید. علاوه بر بازدید از قلعه، می توانید از نمایشگاه ها و موزه های داخل آن هم دیدن کنید که هر کدام بخشی از تاریخ و فرهنگ غنی هند را به نمایش می گذارند.

اینم بخون، جالبه!
تجربه/ مسافرت به هند جهت گرفتن مدرکی چند!

اهمیت تاریخی و فرهنگی

قلعه سرخ دهلی نه تنها به خاطر معماری بی نظیری خود بلکه به علت اهمیت تاریخی و فرهنگی ای که دارد مورد توجه گردشگران زیادی قرار گرفته است. این قلعه در دوران امپراتوری مغول ساخته شده که نشان دهنده قدرت و شکوه آن دوره می باشد. دیدن این قلعه فرصتی مناسب برای آشنا شدن با بخشی از تاریخ هند و تجربه فضایی تاریخی و فرهنگی که در کمتر جایی دیده می شود.

قلعه سرخ دهلی

بهترین زمان بازدید از لال قلعه هندوستان

آب و هوای دهلی از اوایل فصل بهار تا اواسط فصل پاییز هوای بسیار گرم و همراه با بادهای موسمی است. اواسط پاییز تا پایان زمستان بهترین زمان برای بازدید از قلعه سرخ دهلی است. زیرا در این فصل، هوای دهلی ملایم‌تر و دلپذیرتر می باشد. همین طور در این زمان، تعداد گردشگران کمتری به دهلی سفر می کنند، پس شما می توانید در محیطی آرام و بدون شلوغی از زیبایی های قلعه سرخ دیدن کنید.

لال قلعه هندوستان

بخش های مختلف لال قلعه در هندوستان

قلعه سرخ دهلی یا لال قلعه در هندوستان که در سازمان باستان شناسی هند نیز به ثبت رسیده است، دارای بخش های مختلفی است که، باعث شده تا به آن توجه ویژه ای شود. این قلعه یکی از برجسته ترین بناهای تاریخی و فرهنگی در هند شناخته می شود. این بخش ها هر کدام ویژگی ها و کاربردهای خاص به خود را دارند که دیوان خاص ، دروازه لاهور، چاتای چوک یا بازار سرپوشیده، باغ حیات، ظفر محل از جمله بخش های محبوب و پربازدید آن است.

قلعه سرخ دهلی

دیوان خاص

یکی از بهترین بخش های قلعه سرخ، دیوان خاص می باشد. دیوان خاص مکانی است که شاه جهان در آن ملاقات های خصوصی خود را برگزار می کرده است. این مکان، جایی برای تصمیم گیری های مهم حکومتی بوده است. در کنار  یوان خاص، رنگ محل قرار دارد. این اقامتگاه، اقامتگاه همسر اصلی شاه بوده است. این بنا زیبا با تزیینات طلایی، سقف های منقوش و حوض مرمرین از دیگر بخش های زیبا این قلعه به شمار می رود.

لال قلعه هندوستان

دروازه لاهور

دروازه لاهور دروازه اصلی قلعه است، نام این دروازه از شهر لاهور در پاکستان گرفته شده است. این دروازه در کنار دروازه دهلی قرار دارد که به سمت دهلی باز می شود.

اینم بخون، جالبه!
بمبئی گردی؛ همه جاذبه‌های گردشگری بمبئی در یک جا!

قلعه سرخ دهلی

چاتای چوک یا بازار سرپوشیده

بازار سرپوشیده هم یکی دیگر از بخش های دیدنی قلعه است. چاتای چوک بین دروازه اصلی و قلعه قرار گرفته و امروز محل تجمع دستفروشان و فروشندگان سوغاتی برای گردشگران است.

لال قلعه هندوستان

باغ حیات

بخشی دیگر از مجموعه قلعه سرخ دهلی باغ حیات است. باغ حیات باغی بزرگ در قلعه سرخ که توسط دو نهر زیبا و فواره‌های فراوان به بخش های مختلفی تقسیم شده است. متأسفانه باید گفت در حال حاضر این نهرها خشک شده اند و فقط پوشش گیاهی در آن باقی مانده است.

لال قلعه هندوستان

ظفر محل

ظفر محل یکی از دیدنی ترین کاخ ها در دهلی است که رنگ قرمز آن باعث توجه ویژه افراد به آن شده است. این محل  در میان استخری از آب قرار دارد. این بنا توسط بهادر شاه آخرین امپراتور گورکانی ساخته شده است. زمان های گذشته در شرق آن پلی چوبی وجود داشته که متاسفانه در حال حاضر اثری از آن وجود ندارد.

کلیسای استفان دز اطراف قلعه سرخ دهلی

جاذبه های دیدنی اطرف قلعه سرخ

در اطراف این قلعه زیبا و تاریخی مکان‌های دیگری نیز وجود دارد که توصیه می‌شود در سفر به هند حتما از آن‌ها نیز بازدید کنید. برای آشنایی شما لیستی از آنها را برای شما آماده کرده‌ایم که در زیر آمده است:

  • شری دیگامبر جین لال ماندی
  • گوری شانکار ماندیر
  • گوردوارا سیس گنج صاحب
  • مسجد جامع
  • بازار چاندی چو
  • کراج گات
  • بازار ادویه خاری بائولی
  • مسجد فاتح پوری
  • کلیسای استفان
  • دروازه هند
  • مقبره همایون

خلاصه‌ای از آنچه در این مقاله ارائه شد

لال قلعه هندوستان با معماری خیره کننده ای که دارد، توانسته به عنوان یکی از مهم ترین نمادهای فرهنگی هند شناخته شود.در واقع حجم زیبایی آن در کنار بخش های مختلف برای بازدید گردشگران، آن را بی اندازه حیرت انگیز کرده است. قلعه سرخ دهلی با قدمت بالایی که دارد حجم بالایی از اتفاقات و سرگذشت امپراطور ها و مردمان گذشته را در خود جای داده است.

توصیه می شود قبل از بازدید از این قلعه، اطلاعات لازم را درباره تاریخچه و بخش های مختلف آن کسب کنید. شما با دانستن این اطلاعات می توانید با دیدی بهتری از این مکان تاریخی بازدید کنید. بهتر است زمان بازدید خود را طوری تنظیم کنید تا بتوانید از تمام بخش های این قلعه زیبا و اعجاب انگیز دیدن کنید.

 

 

 

 

0 0 رای دهنده
امتیاز مطلب

اگر از این تجربه استفاده کرده اید به این مطلب امتیاز دهید.

اشتراک گذاری :

0 نظر
قدیمی ترین
جدیدترین پربازدید ترین
نظرات درون خطی
مشاهده همه نظرات