تمیزترین کشورهای جهان یکی از اصلیترین معیارها برای مهاجرت یا سفر کردن به کشورهای خارجی است، امروزه تمام کشورها سعی دارند با رعایت بهداشت و افزایش امکانات بهداشتی، کشور خود را به یک مقصد عالی برای گردشگری تبدیل کنند. با این وجود هنوز هم کشورهایی هستند که مسائل بهداشتی در آنها به صورت کامل رعایت نمیشود که به عنوان کثیف ترین کشور جهان شناخته میشوند، اگر میخواهید بدانید این کشورها کدامند تا انتها با ما همراه باشید.
تمیزترین کشور های دنیا – 6 کشور
پارامترهای مختلفی برای تعیین تمیزترین کشورهای دنیا وجود دارد؛ از درصد مواد سمی موجود در هواگرفته تا وضعیت بهداشت خیابانها و معابر عمومی کشورها. تمیز بودن کشورها نه تنها در روحیه افراد تأثیر دارد؛ بلکه نشان دهنده تعهد شهروندان و دولت در حفظ محیط زیست است. از این لحاظ کشورهای زیر را میتوان جزء تمیز ترین کشورهای دنیا برشمرد.
1- امارات متحده عربی
تمیزترین کشور جهان که مورد توجه بسیاری از گردشگران و توریستها قرار گرفته است، امارات متحده عربی است. خیابانهای این کشور در شهرهای بزرگ و کوچک آن، عاری از کوچکترین زباله هستند. این کشور مراکز خرید مدرن و تمیزی داشته و تمام هتلها و رستورانهای آن، در بالاترین سطح بهداشتی هستند.
امارات به دلیل اینکه مرکز مبادلاتی در دنیا است و سالانه تعداد بسیار زیادی از مردم دنیا به آن سفر میکنند [برای تفریح یا تجارت] سیاستهایی را در پیش گرفته است تا در بتواند در این جایگاه بماند، یکی از این موارد بهداشت است، برای همین در زمره تمیزترین کشور جهان قرار گرفته است.
دین اغلب مردم این کشور اسلام است که این امر تأثیر بسیار زیادی در نظافت آنان دارد. شستن دستها یکی از عادات همیشگی مردم امارات است. این کشور مقصد گردشگری خیلی از مردمان دنیا به ویژه ایرانیها است؛ همانطور که میدانید ایرانیها به پاکیزگی شهرت دارند و خیلی از ایرانیانی که در این کشور زندگی کرده یا سفر میکنند به این مهم اذعان دارند که امارات کشور تمیزی است. بسیاری از خیابانها، محلهها، کوچهها، بازارها، مراکز خرید دبی و غیره واقعا تمیز است.
2- انگلستان
تمیز ترین کشور بعد از امارات متحده عربی، که در تمامی منابع معتبر به عنوان دومین کشور تمیز در دنیا معرفی شده است انگلستان است. به عنوان مثال بریتانیا با 67 میلیون و 500 نفر جمعیت دارد؛ ولی نرخ EPI (شاخص عملکرد زیست محیطی) آن 77.7 است که رقمی بسیار عالی در مقایسه با جمعیت آن محسوب میشود.
از طرف دیگر بریتانیا در صدر شهرهایی قرار دارد که تمیزترین آب آشامیدنی را داشته و انتشار آلودگی بسیار کمی دارد. یکی از دلایل علاقه مردم به مهاجرت یا سفر به انگلستان که ما در مقاله روش های مهاجرت به انگلیس نیز به آن اشاره کردیم، همین تمیز شهرهای این کشور است.
3- دانمارک
دانمارک از دیگر کشورهای تمیز در جهان است. بر اساس نتایج به دست آمده از EPI، این کشور جزء پاک ترین کشورهای جهان محسوب شده و دوست دار محیط زیست است. دانمارک در زمینه تصفیه فاضلاب، مناطق حفاظت شده دریایی و فلزات سنگین از کشورهای دیگر جلو زده است.
علاوه بر این دولت این کشور سیاستهای مهمی را در خصوص کاهش انتشار گازهای گلخانهای و جلوگیری از تغییرات آب و هوایی وضع کرده است. از طرفی احداث هتلهای دوستدار محیط زیست، قایقهای خورشیدی و افزایش تبلیغات برای مصرف غذاهای ارگانیک از دیگر اقدامات دولت دانمارک برای ایجاد محیطی تمیز برای شهروندان و گردشگران است.
4- ترکیه
تورهای ترکیه محبوبیت زیادی در میان افراد سراسر جهان دارد و همه سالانه تعداد زیادی از گردشگران ترکیه را به عنوان مقصد خود، انتخاب میکنند. ترکیه به عنوان یکی از مقاصد مسلمان نشین از سطح بهداشت بالایی برخوردار است و جزء تمیز ترین کشورهای دنیا بشمار میرود .
دولت این کشور نیز قوانین سخت گیرانه ای برای افزایش سطح بهداشت در معابر عمومی، مراکز خرید استانبول، هتلها، پارکها و… وضع کرده است.
5- فنلاند
فنلاند از دیگر کشورهای تمیز جهان است که در حدود 42 درصد انرژی روزانه خود را از طریق منابع تجدیدپذیر تأمین میکند. از همین رو سومین کشور در جهان از لحاظ کیفیت هوا است.
رعایت بهداشت در این کشور به صورت 100 درصد انجام میشود و تمام خیابانهای آن عاری از زباله هستند. کیفیت آب آشامیدنی فنلاند نیز در مطلوبترین وضعیت قرار دارد.
6- اتریش
اتریش با داشتن نرخ 66.5 درصدی EPI جزء برترین کشورهای پاک جهان محسوب میشود. اتریش قوانین فوق العاده سخت گیرانه ای در زمینه استفاده از آفت کشها و کودها دارد و قوانین آن در خصوص مدیریت زباله و پسماندها زبانزد جهان است.
کیفیت آب آشامیدنی این کشور نیز در حد عالی قرار دارد به همین دلیل باید آنرا جزو پاک ترین کشورهای دنیا به حساب آورد.
عوامل تاثیرگذاری در انتخاب تمیزترین کشور دنیا
عوامل متعددی در انتخاب تمیزترین کشور دنیا نقش دارد و مجموعه این عوامل با یکدیگر در رتبه بندی کشورها مؤثر هستند. بسیاری از افراد تنها تمیز بودن خیابانها و مکانهای عمومی را به عنوان شاخصی برای انتخاب تمیزترین کشور در نظر میگیرند؛ در صورتی که عوامل زیر نیز در انتخاب این کشورها مؤثر است:
- سیاستهای حفاظت از محیط زیست
- مدیریت زباله و پسماندهای خانگی و صنعتی
- میزان وفاداری به تعهدهای بین المللی در زمینه محیط زیست
- سطح آموزش و فرهنگ مردم در این حوزه
- میزان انتشار گازهای گلخانهای
- آلودگی هوا
کثیف ترین کشور جهان (به ترتیب کثیفی)
در مقابل تمیزترین کشورهای جهان، کشورهایی نیز وجود دارند که سطح بهداشت و امکانات بهداشتی در آنها بسیار کم است. کثیفترین کشورهای جهان عموماً کشورهایی هستند که جمعیت بسیار بالایی دارند و از لحاظ فرهنگی و آموزشی در سطح پایین هستند. دانستن این موضوع که کثیف ترین کشور جهان کدام است میتواند به شما در انتخاب یک مقصد مطلوب برای سفر یا مهاجرت کمک کند.
1- هند؛ کثیف ترین کشور جهان 2024
هند جمعیت بسیار بالایی دارد و تردد فشرده اتومبیلهای شخصی، اتوبوسهای همگانی و موتور سیکلت ها سبب آلودگی بیش از حد هوا در برخی از شهرهای این کشور شده است؛ به همین دلیل کسانی که به این کشور سفر کردهاند آنرا کثیف ترین کشور دنیا از نظر بهداشت میدانند.
بنابراین اگر بخواهیم کثیفترین کشور جهان را به ترتیب میزان آلودگی طبقه بندی کنیم، قطعاً هند در جایگاه اول قرار میگیرد.
فعالیت بخش صنعتی هند نیز نقش بسیار زیادی در انتشار گازهای گلخانهای دارد. اضافه بر این جمعیت زیاد هند سبب ایجاد فاضلابهای بسیار بزرگی شده است که فوق العاده کثیف و میکروب زا هستند. از طرفی تولید زباله در این کشور نیز بسیار زیاد است.
2- مغولستان
میزان آلودگی هوا در مغولستان 2 برابر آلودگی شهرهای بزرگ و صنعتی ایران است. بیشتر مردم این کشور از سوختهای فسیلی برای گرم کردن منازل و پخت و پز استفاده میکنند؛ به همین دلیل انتشار گازهای گلخانهای در این کشور بسیار زیاد است.
به همین دلیل این کشور در زمره کثیف ترین کشورهای دنیا قرار میگیرد، گفتنی است این کشور از نظر جغرافیایی در شرق آسیا قرار گرفته که از شمال با روسیه و از جنوب با چین همسایه است.
3- عراق
به احتمال زیاد شما هم از افرادی که به تازگی از شهرهای عراق بازگشتهاند، در خصوص وضعیت پایین بهداشت در این کشور چیزهایی شنیدهاید. عراق نهمین کشور آلوده جهان است! سطح بهداشت در خیابانها و معابر عراق بسیار پایین است. علاوه بر این آلودگی هوا نیز در این کشور معزل بسیار بزرگی محسوب میشود.
بیشتر این آلودگی مربوط به تردد خودروهای فرسوده، آثار جنگ، استفاده از ژنراتورهای برق خانگی و نیز اشتعال شبانه روزی گاز در میادین نفتی و پالایشگاههای این کشور است که عراق را در رده کثیف ترین کشورهای جهان قرار داده است .
4- پاکستان
پاکستان نیز از لحاظ شاخصهای سلامت و بهداشت عمومی بسیار ضعیف است؛ هر چند دولت این کشور سعی دارد که این وضعیت نامناسب را ارتقا دهد؛ اما به دلیل جمعیت بالای پاکستان، این امکان به همین راحتیها فراهم نمیشود.
پاکستان با مشکل آلودگی هوا نیز مواجه است و به نقل از منابع معتبر شاخص کیفیت هوا در مناطقی از این کشور به عدد 400 نیز میرسد.
5- افغانستان
افعانستان را نیز میتوان کثیف ترین کشور جهان 2024 اعلام کرد. سطح بهداشت و سلامت در این کشور بسیار پایین است و کمبود پزشک متخصص در آن احساس میشود.
آمارها نشان دادهاند که همه ساله بیش از 2500 نفر از شهروندان افغانی به دلیل مشکلات تنفسی حاد، جان خود را از دست میدهند. این مشکلات به دلیل آلودگیهای ناشی از استفاده از ذغال سنگ در شهرهای بزرگ این کشور است.
6- نیجریه
نیجریه آب و هوایی استوایی با جنگلهای انبوه و متراکم دارد؛ به همین دلیل مقصد بسیاری از گردشگران محسوب میشود؛ اما قبل از سفر به این کشور، کمی در خصوص وضعیت بهداشتی و سلامت آن نیز اطلاعات داشته باشید.
بیماریهای مسری در کشور نیجریه بسیار رواج دارند که این امر ناشی از سطح بهداشت ضعیف آن است. خطرناکترین بیماری این کشور ایدز است که آمارها نشان میدهند که 5 درصد افراد این کشور به آن مبتلا هستند. نیجریه 190 میلیون نفر جمعیت دارد؛ به همین دلیل کیفیت هوای آن نیز چندان مطلوب نیست.
ایران چندمین کشور تمیز جهان است
در آخر شاید علاقمند باشید بدانید وضعیت ایران از نظر تمیزی یا کثیفی براساس شاخص EPI چگونه است. در واقع خیلی از ما ایرانیها این موضوع را قبول داریم که مردم ایران تمیز هستند، حتی بسیاری از افرادی که به عنوان توریست نیز وارد ایران میشوند میگویند ایران کشور تمیزی است.
اما نرخهای جهانی چنین چیزی نمیگویند! در واقع ایران از نظر فاکتورهای جهانی یک کشور بینابین است. ما در لیست 206 کشور جهان از نظر شاخص (EPI-Environmental Performance Index) در رتبه 112 هستیم و نرخ epi ایران نیز 41.6 است.
یکی از مهمترین معیارها در زمان انتخاب مقصد مناسب برای مهاجرت یا سفر کردن، وضعیت بهداشتی و تمیزی کشور مقصد است. امروزه و با بالا رفتن آمار ابتلا به بیماریهای واگیردار، دانستن تمیزترین و کثیفترین کشورهای دنیا اهمیت بسیار زیادی دارد. کشورهای امارات متحده عربی، انگلیس، دانمارک و اتریش جزء تمیزترین کشورهای دنیا هستند. در مقابل کشورهایی؛ مانند افغانستان، هند، پاکستان، مغولستان و نیجریه از جمله کثیفترین و آلودهترین کشورها هستند که سفر به آنها به تمام افراد توصیه نمیشود.
عوامل بسیار زیادی در رتبه بندی تمیزترین و کثیف ترین کشور جهان کجاست نقش دارند که از جمله آنها میتوان به شاخصهای زیست محیطی، میزان انتشار گازهای گلخانهای و تعهدات کشور نسبت به قوانین بین المللی در خصوص محیط زیست اشاره کرد.