همانطور که میدانید هند یکی از مقاصد مهاجرتی علاقمندان در سراسر جهان است، یعنی دانشجویان و افراد بسیار زیادی وجود دارند که سعی میکنند برای درس خواندن به هند مهاجرت نمایند. مهاجرت به هند برای تحصیل یکی از بهترین راههایی است که میتوان انتخاب کرد؛ چرا که هند دارای دانشگاههای برتر جهان بوده که به صورت بین المللی دانشجو میپذیرد و در رتبهبندی هوش و آموزش توانسته رتبهای دو رقمی به دست آورد و در جهان شناخته شود.
به همین دلیل اگر بتوانید در یکی از دانشگاههای معروف و برتر هند تحصیل کنید از سیستم آموزشی با کیفیت و فوق العاده آن بهرهمند خواهید شد. از این رو تصمیم گرفتیم اطلاعات بیشتری در مورد راه و روش مهاجرت به هند از طریق تحصیل و شرایط و هزینههای آن در اختیارتان قرار دهیم تا با آگاهی کامل در این راه گام بردارید. پس پیشنهاد میکنیم که تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
تحصیل در هند و کیفیت آموزش در این کشور
اگر به مراکز آموزشی بین المللی هند و آمار دانشجویان آنها نگاهی بیندازید متوجه میشوید که از سراسر جهان دانشجو میپذیرد و آمار این افراد بسیار بالا است. در واقع این استقبال و افزایش مراجعه جهت تحصیل در این دانشگاهها به خاطر سطح بالای علمی و کیفیت بالای آموزش بوده، گذشته از این موضوع دانشگاههایی در هند وجود دارند که نام آنها شناخته شده و معروف است.
با یک تحقیق و مطالعه کوتاه میتوانید به فارغ التحصیلان موفق و پژوهشگران و محققان نام آشنا پی ببرید که در دانشگاههای معتبر هند تحصیل کردهاند و هم اکنون جایگاه خوبی در جهان دارند. شما نیز میتوانید یکی از افراد سرآمد در تحصیل باشید که مقاطع تحصیلی خود را در دانشگاههای فوق العاده هندی میگذرانید. تحصیل در انواع مقاطع از جمله کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در هر یک از دانشگاههای هند به صورت تخصصی امکانپذیر است.
اگر دوست دارید یک تجربه شخصی از سفر به هند برای تحصیل را بخوانید حتما مطلبی که دکتر علی ملتی در تجربه منتشر کرده است را مطالعه کنید که نکات بسیار جذابی دارد.
شرایط تحصیل در هند در مقاطع مختلف
جالب توجه همه علاقمندانی که به دنبال مهاجرت به هند برای تحصیل هستند، درس خواندن و گرفتن پذیرش از دانشگاههای مختلف هند نیازمند شرایط مشخصی است که به عوامل مختلفی نیز بستگی دارد.
به عنوان مثال برخی دانشگاهها شروط بیشتر و جزئیتری را برای پذیرش دانشجو تعیین کردهاند که شما با آگاهی بر آنها و بررسیهای لازم میتوانید در صورت تطابق، پذیرش بگیرید. اگر بخواهیم شرایط تحصیل در هند را در هر یک از مقاطع تحصیلی بررسی کنیم در واقع به شرح زیر هستند:
1- شرایط تحصیل درمقطع کارشناسی
مهاجرت به هند از طریق تحصیل در مقطع کارشناسی امکانپذیر است؛ اما شرایط کلی وجود دارد که شما موظف به رعایت آنها هستید. به عنوان مثال اگر یکی از رشتههای پزشکی یا دندانپزشکی را انتخاب کنید جهت پذیرش باید حتماً مدرک زبان انگلیسی داشته باشید که نشان دهد شما تسلط کاملی در زبان انگلیسی دارید.
علاوه بر آن مدرک دیپلم شما نیز حائز اهمیت خواهد بود و باید ثابت کنید که ۱۲ سال تحصیلات پایه داشتهاید و اکنون پس از گرفتن مدرک دیپلم خواهان تحصیل در مقطع کارشناسی در هند هستید. گذشته از این موضوع سن شما نباید کمتر از ۱۸ سال و بیش از ۲۵ سال باشد.
2- شرایط تحصیل درمقطع ارشد
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد آن هم در دانشگاههای معتبر هند امر بسیار معمول و عادی به نظر میرسد؛ اما وجود برخی شرایط به پذیرش شما کمک میکند در واقع برای تحصیل در مقطع ارشد شما باید حتماً مدرک کارشناسی خود را ارائه دهید. برای تحصیل در برخی رشتهها نیازمند ارائه مدارک و گذراندن دورههای آموزشی نیز هستید. همچنین باید مدارک زبانی مثل تافل و آیلتس ارائه کنید که نشان دهد تسلط کاملی بر زبان انگلیسی دارید.
3- شرایط تحصیل درمقطع دکتری
افراد بسیار زیادی در سراسر جهان وجود دارند که مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد را در کشورهای دیگر گذراندهاند و میخواهند برای تحصیل در مقطع دکتری به هند مراجعه کنند. تحصیل در این مقطع نیز برای دانشجویان و علاقهمندان امری ممکن به نظر میرسد که با رعایت شرایط امکانپذیر خواهد شد.
در این زمینه شما باید مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را جهت اخذ پذیرش ارائه کنید و همچنین اثبات تسلط بر زبان انگلیسی نیز اهمیت زیادی خواهد داشت. با این وجود ارائه مدارکی که ثابت کند شما تمکن مالی دارید و میتوانید از پس هزینههای تحصیل خود در هند برآیید نیز در اخذ پذیرش شما تاثیرگذار است.
تحصیل در هر یک از مقاطع فوق و شرایطی که تعیین میکنند بستگی به نوع دانشگاه و سطح علمی آن دارد از این رو ممکن است برخی شرایط پیچیدهتر یا بیشتری برای پذیرش دانشجو داشته باشند که شما موظف به رعایت آنها هستید.
انواع روش مهاجرت تحصیلی به هند و ویزاها
روشهای مختلف و متنوعی برای اخذ ویزای دانشجویی در هند وجود دارد که هر یک از آنها نسبت به دیگری متفاوت بوده و برای مدت زمان معینی مقرر میشوند پس از پایان یافتن زمان ویزای دانشجویی، دانشجویان مجبور به ترک کشور مورد نظر یعنی هند هستند. در صورت تمایل به زندگی در هند میتوانند ویزای دانشجویی خود را به ویزای کاری تبدیل کرده و یا جهت ادامه تحصیل در مقاطع دیگر آن را تمدید نمایند. در ادامه به انواع روشهای اخذ ویزای دانشجویی در هند میپردازیم:
1- ویزای تحقیقاتی
ویزای تحقیقاتی یکی از روشهای اخذ ویزای دانشجویی در هند محسوب میشود که به سبب آن دانشجویان میتوانند برای تحقیقات علمی و پژوهشهای خود به مدت کوتاه و محدود به هند مهاجرت کرده و پس از گذشت مدت زمان کوتاه و تکمیل پروژه تحقیقاتی خود به کشور بازگردند.
همچنین اگر به زمان بیشتری برای تحقیقات نیاز دارید یا قرار است مجدداً برای تحقیقات جدید دوباره به هند سفر کنید باید ویزای خود را تمدید نمایید.
2- ویزای تبادل دانشجو
ویزای تبادل دانشجو یکی دیگر از روشهای اخذ ویزای دانشجویی در هند محسوب میشود که در این راستا یک یا چند نمونه از دانشگاههای ایران با دانشگاههای هند قرارداد میبندند و تبادل دانشجو انجام میدهند. در این زمینه برخی دانشجویان از هند به ایران میآیند و برخی از دانشجویان ایرانی برای تحصیل به هند مهاجرت خواهند نمود.
3- ویزای آموزش حرفهای
یکی دیگر از راههایی که برای اخذ ویزای دانشجویی در هند پیش روی شما قرار دارد آموزش حرفهای است که شما برای اخذ ویزا جهت شرکت در دورههای آموزش حرفهای درخواست میدهید و پس از پذیرش درخواست شما میتوانید به هند مهاجرت کرده و پس از پایان یافتن دوره آموزشی مجدداً به کشور خود بازگردید.
4- ویزای دانشجویی
از پرطرفدارترین درخواستهای ویزا میتوان به ویزای دانشجویی اشاره کرد که راه بسیار ساده و راحت برای مهاجرت به هند به نظر میرسد. در این زمینه شما پس از پایان یافتن دبیرستان و دریافت مدرک دیپلم میتوانید جهت پذیرش در انواع دانشگاههای هند درخواست فرستاده و پس از تایید درخواست جهت پذیرش برای ویزای دانشجویی این کشور اقدام کنید. تحصیل در هند میتواند در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری انجام گیرد.
توجه داشته باشید که پس از پایان یافتن تحصیلات شما باید برای مقطع تحصیلی جدید ویزای خود را تمدید نموده یا آن را به ویزای کاری تبدیل کنید تا بتوانید در هند بمانید در غیر این صورت مجبور به ترک این کشور خواهید شد.
مدارک لازم برای اخذ ویزای تحصیلی هند
دریافت ویزای تحصیلی هند نیازمند مدارک مشخصی است که اگر این مدارک کامل و با هویت شما مطابقت نداشته باشند رد خواهند شد و ویزای دانشجویی برایتان صادر نمیشود. بنابراین در تهیه و ارائه این مدارک باید نهایت دقت را به کار بگیرید از جمله مدارک لازم برای اخذ ویزای تحصیلی هند به شرح زیر است:
- فرم درخواست تحصیل در دانشگاه مورد نظر در هند
- ترجمه مدرک دیپلم برای متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی
- ترجمه مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد برای متقاضیان شرکت در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری
- مدرک اثبات تسلط بر زبان انگلیسی و نمرههای قبولی در آزمون تافل و آیلتس
- گذرنامه معتبر
- ترجمه رزومه شغلی و تحصیلی فرد متقاضی
- ریز نمرات تحصیلات گذشته
- انگیزه نامه
- پروپوزال و تحقیقات دوره کارشناسی ارشد برای دکتری
- اثبات تمکن مالی برای پرداخت هزینههای تحصیل در هند
- هزینه لازم برای درخواست و ارسال مدارک
- توصیه نامهای از اساتید جهت تحصیل در مقاطع تحصیلی مختلف در دانشگاههای معتبر هند
- کپی تمام صفحات گذرنامه
- دو قطعه عکس جدید و واضح از متقاضی
- شناسنامه و کارت ملی و کپی هر یک
- نامه سلامت پزشکی
- در صورت متاهل بودن کپی از سند ازدواج
- گواهی نداشتن سوء پیشینه
- بیمه معتبر مسافرتی
- بلیط هواپیما
گرفتن بورسیههای تحصیلی در هندوستان چگونه است؟
استفاده از امکانات تحصیلی و برخورداری از کیفیت بالای آموزش در هند نیازمند هزینه است که باید آن را در نظر بگیرید. اما اگر بتوانید بورسیههای تحصیلی در هند را بشناسید و متناسب با شرایط خود یکی از آنها را برگزینید قطعاً از پرداخت هزینههای هنگفت بابت تحصیل راحت خواهید شد.
بورسیه به معنی پرداخت همه هزینههای تحصیلی توسط دولت یا دانشگاه مورد نظر است. آنگاه دیگر شما تا پایان تحصیل خود هیچ هزینهای بابت آموزش در مقطع تحصیلی مورد نظر پرداخت نمیکنید. از جمله بورسیههای تحصیلی هند شامل موارد زیر میشود:
1- بورسیه عمومی فرهنگی
این نوع بورسیه مختص ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد است که دانشجویان با دریافت این بورسیه هیچ هزینهای بابت تحصیل پرداخت نمیکنند؛ علاوه بر آن در زمینه اقامت و مزایای پزشکی کمک هزینه دریافت خواهند نمود.
2- بورسیه تبادل فرهنگی
این نوع بورسیه تنها مختص به کشورهایی است که با هند تفاهمنامه امضا کردهاند که از این میان میتوان به کشورهایی مثل ایران، جمهوری چک، سومالی، سوریه و غیره اشاره نمود. با این وجود شما از پرداخت هزینههای تحصیل معاف خواهید شد.
3- بورسیه ICCR هند
نوع دیگری از بورسیه تحصیلی که در هند رواج داشته ICCR از که طبق آن دانشجویان در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری میتوانند در انواع رشتههای نقاشی موسیقی هنرهای تجسمی و غیره شرکت کنند و از پرداخت هزینه بابت تحصیل هیچگونه نگرانی نداشته باشند؛ زیرا به طور تمام و کمال پرداخت.
4- بورسیه صنایع دستی
صنایع دستی از آن جمله بورسیههایی است که کشورهایی مثل هند برای رواج صنایع دستی در کشورهای توسعه یافته تلاش میکند و همه هزینههای افراد علاقمند در این زمینه را متقبل خواهد شد.
5- بورسیه تحصیلی کولومبو
از جمله بورسیههای پرطرفدار تحصیلی در هند میتوان به بورسیه تحصیلی کولومبو اشاره کرد که برای دانشجویان کشورهای برقرار است که در قرارداد کولومبو شرکت کردهاند. از جمله این کشورها میتوان به بنگلادش، ایران، افغانستان، بوتان، لائوس، نپال، اندونزی، فیلیپین و غیره اشاره نمود.
دانشجویان هر یک از این کشورها در زمینه رشتههای مهندسی میتوانند برای تحصیل در هند بدون هیچ گونه هزینه هم اکنون اقدام کنند.
6- بورسیه تحصیلی موسسه توسعه ایندیرا گاندی
احتمالاً تاکنون نام این بورسیه را شنیدهاید که تنها مختص به مقطع کارشناسی ارشد است و مزایای فوق العادهای به همراه دارد برای دریافت این بورسیه باید مدرک تسلط بر زبان انگلیسی را ارائه کنید.
تمام هزینههای تحصیلی شما در این حیطه را بانک ذخیره هند برای توسعه پژوهشهای ارزشمند به دانشجویان ارائه میکند. از جمله مزایای این بورسیه میتوان به معاینه پزشکی، بلیط هواپیما، اقامت رایگان و غیره اشاره نمود.
هزینههای تحصیل در هند چقدر است؟
هزینههای تحصیل یکی از نگرانیهای اصلی دانشجویان مهاجر است. در هند، این هزینهها به دو دسته تقسیم میشوند: هزینههای تحصیل (شهریه و لوازم) و هزینههای زندگی. شهریه دانشگاهها بین ۳۳۰۰ تا ۷۸۰۰ دلار در سال است و در رشتههای پزشکی و مهندسی ممکن است بیشتر از ۸۰۰۰ دلار باشد. دانشجویان دکتری از پرداخت شهریه معاف هستند و میتوانند ماهانه حدود ۳۴۰ دلار از دولت هند دریافت کنند.
در مورد هزینههای تحصیل در هند نوبت به هزینه خوابگاه و محل اسکان میرسد که دانشجویان میتوانند با اجاره خوابگاههای دانشجویی هزینه معادل ۷۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار به صورت سالانه پرداخت کنند. اما اگر تمایلی به زندگی در خوابگاه ندارند اجاره خانه میتواند به آنها در این زمینه کمک کند که باید هزینه معادل ۲۴۵ دلار به صورت ماهانه پرداخت نمایند. اگر دانشجویان برای زندگی خوابگاه را ترجیح دهند بدون شک از پرداخت هزینههای مختلفی از جمله آب، برق و گاز در امان خواهند بود؛ اما در صورت اجاره کردن خانه، متحمل پرداخت این نوع هزینهها نیز میشوند.
به این موضوع نیز توجه داشته باشید که هزینه خورد و خوراک و پوشاک و حتی رفت و آمد در هند بسیار مناسبتر از کشورهای اروپایی و آمریکایی است؛ بنابراین تحصیل در چنین کشوری به طور کلی هزینه مناسبتر را بر روی دوشتان میگذارد.
شرایط اقامت پس از تحصیل در هند
دانشجویانی که برای تحصیل در هند ویزای تحصیلی اخذ نمودهاند، پس از پایان یافتن دوره تحصیل این ویزا ملغی شده و دانشجویان باید به کشور خود بازگردند. حال اگر در این میان شما هم از آن دسته دانشجویانی هستید که پس از تحصیل تصمیم به اقامت در هند را دارید باید ویزای تحصیلی خود را جهت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر تمدید کنید. مثلاً اگر شما ویزای تحصیلی در مقطع کارشناسی دارید میتوانید آن را برای مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تمدید نمایید.
اما اگر تحصیلات در مقاطع بالاتر را ترجیح نمیدهید پیشنهاد ما این است که ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل نموده و از این پس در هند با ویزای شغلی، مشغول به زندگی شوید. برای این کار کافی است یک کار مرتبط با رشته تحصیلی خود بیابید و بعد از پذیرش کارفرما یا محل کار مورد نظر، درخواست تمدید و تغییر ویزای خود را بدهید. البته که ازدواج با فردی هندی نیز میتواند اقامت دائم شما در هند را امکانپذیر سازد.
مزایا و معایب تحصیل در هندوستان
بدون شک هر محلی که برای تحصیل انتخاب کنید دارای مزایا و معایبی است که میتواند زندگی و تحصیل را برای شما سخت یا راحت کند. در این میان هندوستان نیز از کشورهای دیگر مستثنا نیست و تحصیل در آن، شما را با مزایا و معایب مختلفی روبرو خواهد کرد. خوشبختانه مزایای تحصیل در هندوستان از معایب آن بیشتر بوده بنابراین افراد ترجیح میدهند این کشور را جهت ادامه تحصیل و اقامت انتخاب نمایند. از جمله مزایای تحصیل در هندوستان شامل موارد زیر میشود:
- برخورداری از دانشگاههای معتبر بینالمللی با اساتید حرفهای و متخصص
- بهرهبندی از کیفیت بالای آموزش
- فاصله مسافتی کوتاه ایران با هند که در مقایسه با کشورهای اروپایی رفت و آمد را بسیار ساده میکند.
- هزینه مناسب تحصیل و زندگی در هندوستان که در مقایسه با کشورهای اروپایی به صرفهتر است.
- تحصیل به زبان انگلیسی
- کمتر بودن شهریه دانشگاههای هند نسبت به دانشگاههای بینالمللی دیگر
- بهرهمندی از بیمههای دانشجویی و هزینه درمان کم برای انواع خدمات درمانی
تحصیل در هند با معایب مختلفی روبرو است که شامل موارد زیر میشود:
- هندوستان با جمعیت بسیار زیادی روبرو بوده که میتواند معایب مختلفی را به همراه داشته باشد.
- از جمله معایب جمعیت بالای هندوستان میتوان به پایین بودن سطح بهداشت عمومی اشاره کرد.
- رفت و آمد و حمل و نقل در جمعیت بسیار بالای هند کمی مشکل است.
- دانشجویانی که در هند مشغول تحصیل هستند اجازه کار کردن ندارند.
- ارائه ویزای همراه به دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد ممنوع است و فقط دانشجویان دکتری میتوانند ویزای همراه یعنی همراه داشتن همسر و فرزند را دریافت کنند.
- تفاوت فرهنگی هندوستان نسبت به ایران بسیار زیاد بوده و وفق یافتن با شرایط کمی سخت به نظر میرسد.
اگر بخواهید یک برآورد و نتیجهگیری کلی از مزایا و معایب تحصیل و زندگی در هند به دست آورید خواهید فهمید که نسبت به کشورهای دیگر مناسبتر به نظر میرسد.
روشهای مهاجرت تحصیلی به هند و نتیجه گیری
تحصیل در هند با توجه به زیرساختها و امکانات آموزشی فوقالعاده، آرزوی بسیاری از دانشجویان ایرانی است. این کشور با داشتن دانشگاههای معتبر بینالمللی، مقصدی جذاب برای تحصیل شده است. اکنون که اطلاعاتی در مورد مدارک و روشهای اخذ ویزای دانشجویی، بورسیههای تحصیلی و هزینههای تحصیل در هند در اختیار دارید، میتوانید برای تطبیق با شرایط و تجربهی تحصیل و زندگی در این کشور اقدام کنید. پس زمان را از دست ندهید و برای اخذ ویزای تحصیلی هند اقدام کنید.